Baby draagzakken

Een ouder worden is een spannende en overweldigende ervaring, vooral als het gaat om de zorg voor een pasgeborene. Een van de beste manieren om je kleintje dicht bij je te houden en te troosten is door het dragen van je baby. Babywearing is het gebruik van verschillende soorten dragers om je baby op je lichaam te houden. Deze techniek bestaat al eeuwen en heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen vanwege de voordelen voor zowel de ouder als de baby. In dit artikel bespreken we de voordelen van het dragen van baby’s, de verschillende soorten dragers en de richtlijnen die je moet volgen om je kindje veilig en comfortabel te kunnen dragen.

Het ontwikkelen en koesteren van het fysieke contact en de band tussen een moeder en haar baby, evenals de partner of verzorger en de pasgeborene, is uiterst belangrijk en bevredigend. Hoewel er veel draagzakken op de markt zijn, is een goede positie cruciaal om mogelijke schade aan de ruggengraat van de moeder en de heupen en het bekken van de baby te voorkomen.

Trouwens, als je momenteel zwanger bent en meer wilt weten over de voordelen van chiropractische zorg, kun je hier ons artikel lezen over chiropractische zorg tijdens de zwangerschap.

Enkele belangrijke regels om in gedachten te houden:

 • 👶 De baby moet zichtbaar zijn en gekust kunnen worden
 • 👶 De baby moet rechtop zitten, met het gezicht naar de drager
 • 👶 De basis van de drager moet van knie tot knie gaan, met de knieën hoger dan de heupen
 • 👶 Het hoofd moet ondersteund worden, vooral tijdens de eerste 4 maanden
  • 👶 De ondersteuning moet reiken tot de hoogte van de onderkant van de oren; te hoog zou de ademhaling/ventilatie in gevaar kunnen brengen, en te laag biedt gewoon onvoldoende ondersteuning
 • 👶 De baby moet zonder hulp kunnen zitten voordat hij/zij op de rug gedragen wordt

Kenmerken van draagzakken die je moet vermijden:

 • 👶 Eén waarbij je de baby op je zij draagt
 • 👶 Een drager waarbij alleen de billen wordt ondersteund terwijl de dijen vanaf de heupen naar beneden hangen
 • 👶 Een drager met een harde steun die het lichaam van de baby in een vaste positie dwingt
 • 👶 De baby met het gezicht van de drager af (d.w.z. naar voren).
  • 👶 Dit beperkt niet alleen het intieme contact tussen drager en baby, maar stelt de baby ook bloot aan te veel omgevingsprikkels
  • 👶 Dragers die naar voren gericht zijn, bieden ook minder steun aan bekken/heupen/benen
 • 👶 Onvoldoende ondersteuning voor hoofd/nek

Het is belangrijk om rekening te houden met de impact van draagzakken op degene die de baby draag. Veel mensen die draagzakken gebruiken, kunnen een oncomfortabele holling van de onderrug ervaren en/of spanning in de bovenrug, nek en schouders. Bij het gebruiken van deze dragers is het cruciaal dat de buik en rugspieren goed worden aangespannen. Dit kan vooral een uitdaging zijn voor pas bevallen moeders, van wie de spierkracht en het evenwicht in het centrale deel van hun lichaam waarschijnlijk zwak zijn als gevolg van de zwangerschap en de bevalling.

Sommige draagdoeken die het overwegen waard zijn:

Ring Slings

Een draagdoek van een lange, geweven stof met twee ringen aan het uiteinde. Om de draagdoek vast te maken, haal je het vrije uiteinde door de ringen en weer terug, zodat de baby comfortabel rechtop kan zitten met het gezicht naar de ouder. Je kunt het gebruiken vanaf de geboorte totdat de baby niet meer gedragen wil worden. Hoewel het snel en handig is, vergt het enige oefening om de baby in de beste positie te krijgen. De draagdoek is vergelijkbaar met een boodschappentas en kan meer gewicht op de ene schouder leggen dan op de andere.

Moby/K’tan

Dit zijn rekbare stoffen die worden gebruikt vanaf de geboorte tot de baby ongeveer 6-7 kg weegt. Daarna kan de stof te veel uitrekken, wat onveilig kan worden voor de baby. De Moby wikkeldoek is gemaakt uit één lang stuk stof, wat intimiderend kan zijn om te gebruiken en oncomfortabel kan zijn in warme klimaten. De K’tan omslagdoek wordt geleverd in vooraf ingestelde maten, dus het kan zijn dat hij niet goed past voor verschillende ouders om te delen. Deze wikkels zijn echter betaalbaar en bieden een gemakkelijke start met babywearing.

Mei-Dai

Een meh dai is een soort Aziatische draagzak die vele jaren geleden in China werd ontwikkeld. Het bestaat uit een stoffen paneel met lange riemen die om het lichaam van de ouder worden gewikkeld en dan stevig worden vastgebonden, gedraaid of weggestopt om een comfortabele en veilige houvast te creëren. De drager heeft twee riemen aan de onderkant die rond de taille worden geknoopt of vastgegespt, en twee riemen aan de bovenkant van het paneel die rond de ouder en de baby kunnen worden gewikkeld voor een goede pasvorm. De riemen kunnen worden aangetrokken en aangepast zodat ze precies om het lichaam passen, wat een grotere uitdaging kan zijn bij draagzakken met gespen die beperkt zijn door de plaatsing van gespen of de lengte van de banden.

De hierboven genoemde voorbeelden zijn slechts enkele van de dragers die op de markt verkrijgbaar zijn. Het is aan te raden om verschillende soorten en merken dragers uit te proberen. Houd echter twee essentiële kenmerken in gedachten die een draagzak moet hebben. Ten eerste moet de drager breed genoeg zijn om het kindje van knie tot knie te ondersteunen, met de knieën hoger dan de heupen. Ten tweede moet het hoofd van de baby ondersteund worden, vooral in de eerste vier maanden of tot ze een goede onafhankelijke controle over hoofd en nek ontwikkelen.

Kortom, het dragen van een baby is een uitstekende manier om een band met je baby op te bouwen en hem tegelijkertijd veilig en geborgen te houden. Door de bovenstaande richtlijnen te volgen en de juiste draagzak te kiezen, kun je het meeste halen uit je persoonlijke band met je kleintje. Deze tijd met je baby is kostbaar en gaat snel voorbij, dus geniet ervan zolang het duurt!

 

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close