Zwangerschap en chiropractische zorg

pregnant

Chiropractische zorg tijdens je zwangerschap

Zwangerschap blijft een van de mooiste wonderen van het leven. Het is gewoon verbijsterend hoe je lichaam in staat is om nieuw leven van binnenuit te creëren – precies weten wat er nodig is om je kindje te creëren, te ontwikkelen en te laten groeien. En hoewel het zeker een bijna magische periode is, kunnen er dagen zijn waarop je je misschien niet zo magisch voelt. De realiteit is dat je lichaam veel veranderingen ondergaat, en afhankelijk van hoe ver je bent met je zwangerschap, zal je lichaam zich snel voorbereiden om je baby ter wereld te brengen.

De meest voorkomende klachten tijdens de zwangerschap zijn lage rugpijn en/of bekkenpijn. Dit zou geen verrassing moeten zijn, aangezien gewrichten en banden aanpassen als reactie op gewichtstoename en een verschuiving van het zwaartepunt, wat resulteert in een voorwaartse kanteling van het bekken en een overdreven holling van jouw onderrug (een hyperlordose genoemd).

Pijn tijdens de zwangerschap komt zo vaak voor, dat uit een onderzoek onder 288 zwangere vrouwen tijdens hun zwangerschap en 6-10 weken na de bevalling, slechts 13-20% aangaf geen pijn te ervaren. Dat is verbazingwekkend, en ondanks deze hoge percentages krijgt naar schatting meer dan de helft van de zwangere vrouwen weinig of geen hulp van zorgverleners. Maar het hoeft niet zo te zijn!

Laten we eerst eens kijken naar de redenen waarom veel zwangeren de neiging hebben om zwangerschapsgerelateerde klachten aan het bewegingsapparaat te krijgen.

 

Het bekken

De meeste veranderingen zullen plaatsvinden in en rond jouw bekken en hebben meestal betrekking op de drie grote botten die het bekken vormen, de spieren en banden (ligamenten) rond het bekken, en natuurlijk jouw baarmoeder waarin jouw baby groeit en zich ontwikkelt. Er is een belangrijke wisselwerking tussen deze drie groepen, en een verlies van de normale functie in de ene is nadelig voor de andere. Zoals je op onderstaande afbeelding kunt zien, vormen de drie botten van het bekken samen een benige ring, waarin verschillende organen (denk aan je baarmoeder, blaas en darmen) rusten. Het is belangrijk om te begrijpen dat onder normale omstandigheden (d.w.z. wanneer je niet zwanger bent), de gewrichten gevormd door de drie botten van het bekken zeer stabiel zijn en bij elkaar worden gehouden door ligamenten (structuren die tussen botten lopen om stabiliteit te bieden). De ruimte in het bekken is daarom ook best beperkt of compact. Als je zwanger bent, maakt je lichaam echter een bepaald hormoon aan, relaxin genaamd, dat, ervoor zorgt dat de ligamenten slapper worden. Dit is om de gewrichten in het bekken enigszins los te laten om wat ruimte te maken voor de groei van jouw baby, maar ook om de noodzakelijke veranderingen te vergemakkelijken die nodig zijn om de baby te helpen het bekken te verlaten tijdens het geboorteproces.

 

De benige ring gevormd door de botten van het bekken

 

Naarmate de ligamenten meer en meer ontspannen, worden de gewrichten van het bekken (de sacro-iliacale gewrichten aan de achterkant en de schaambeengewricht aan de voorkant) beweeglijker. Dit dwingt de spieren van het bekken om de taak van de ligamenten over te nemen om het bekken te ondersteunen. Over het algemeen zijn deze spieren meer gemaakt om samen te trekken en te ontspannen tijdens beweging, en niet echt om gedurende langere tijd actief te zijn en kunnen daarom vermoeid raken – in wezen overwerkt raken door voor langere tijd samen te trekken om de nu meer beweegbare gewrichten van het bekken te stabiliseren. Als deze spieren al zwak zijn voordat je zwanger raakt, kunnen ze vrij snel overwerkt raken en bijdragen aan het ontwikkelen van “typische” pijntjes die zwangere moeders ervaren – rond de heupen, bovenbenen, rond de liezen en in de onderrug.

Een ander gevolg van de toegenomen laxiteit van de ligamenten is dat de gewrichten van het bekken, die meestal vrij stabiel zijn, vatbaarder worden voor het ontwikkelen van neuro-functionele verschuivingen. De secundaire aandoeningen die het gevolg zijn van deze verschuivingen kunnen vrij wijdverspreid zijn door het hele lichaam, zoals:

 

  Pijn in de achterkant van het bekken

  Onder rug pijn

  Pijn rond de voorkant bij het schaambeen die kan worden ervaren als scherpe pijnscheuten, of in sommige gevallen zelfs lijkt op het brandende ongemak van een blaasontsteking

  Heup- en/of kniepijn

  Pijn in de bovenrug (vooral tussen de schouderbladen)

 

Omdat het bekken zo’n belangrijke rol speelt tijdens de zwangerschap, kan een verschuiving van een van de bekkenbotten (maar in het bijzonder het heiligbeen) er niet alleen voor zorgen dat de moeder pijntjes en kwalen ervaart, maar kan het ook extra gevolgen hebben voor de groei, ontwikkeling van de baby en het geboorteproces , zoals:

  In-utero beperking

  Verkeerde positionering van de baby (stuitligging)

  Langere, moeilijkere bevalling

  Overmatige schedelvorming

 

De dirigent

Hoewel het lijkt alsof je baby groeit en zich ontwikkelt als bij toverslag, is de waarheid dat het een zeer geïntegreerd, nauw gereguleerd proces is. De kern hiervan is jouw zenuwstelsel, die, net zoals een dirigent het orkest dirigeert, nu niet alleen jouw lichaam coördineert, maar ook dat van je baby. Deze mooie symbiotische relatie tussen jou en je baby gaat dus veel verder dan alleen een structurele relatie (d.w.z. de goede functie van je bekken en de effecten daarvan op je baby), maar ook neurologisch (coördinatie van de groei- en ontwikkelingsprocessen) en neurochemisch (door het vrijkomen van hormonen in jouw lichaam). Om deze reden zien we zwangere moeders graag zo vroeg mogelijk in de zwangerschapsproces, vaak zelfs voordat ze zwanger worden, om neuro-functionele verschuivingen te beoordelen en te corrigeren wanneer hun lichaam zich begint voor te bereiden op de kleine. Een goede neuro-functionele integratie wordt daarom dubbel belangrijk.

 

VOORDELEN VAN CHIROPRACTISCHE ZORG BIJ UMOYA

 • Pijnverlichting

  • Zwangere moeders die regelmatig chiropractische zorg krijgen, profiteren in de eerste plaats van pijnverlichting zonder dat ze pijnstillers nodig hebben. Het zou geen verrassing moeten zijn om te weten dat veel medicijnen gecontra-indiceerd zijn tijdens de zwangerschap, en chiropractie is een veilige en effectieve vorm van zorg om de juiste biomechanica van het bekken te herstellen en te behouden.

 

 • Een actievere levensstijl tijdens de zwangerschap

  • Omdat ze minder of geen pijn ervaren door de juiste biomechanica van het bekken, kunnen zwangere vrouwen, die chiropractische zorg ontvangen, langer actief blijven tijdens de zwangerschap

 

 • Kortere bevalling

  • Vrouwen die tijdens hun eerste zwangerschap chiropractische zorg krijgen, ervaren gemiddeld een 25% kortere bevallingstijd, terwijl vrouwen die meerlingzwangerschappen hebben gehad, gemiddeld 31% kortere bevallingstijd hebben terwijl ze tijdens hun zwangerschap onder chiropractische zorg zijn geweest.

 

 • Sneller herstel na bevalling

  • Het proces van een natuurlijke bevalling zorgt voor veel stress en spanning op de verschillende delen van het bekken (gewrichten, spieren en ligamenten). Het beoordelen van het bekken (en de rest van de wervelkolom!) op de aanwezigheid van, en het corrigeren van, neuro-functionele verschuivingen zal helpen bij jouw herstelproces na de bevalling.

 

 • Betere neuro-functionele integratie

  • Zoals hierboven vermeld, heeft de gezondheid van de wervelkolom een diepgaande invloed op het zenuwstelsel, die elk deel van je lichaam aanstuurt. Door de neuro-functionele integratie van jouw wervelkolom te verbeteren, profiteren niet alleen jij en jouw lichaam, maar ook de groei en ontwikkeling van jouw baby. Gelukkige gezonde mama, gelukkige gezonde baby!

 

 • Constante en nooit eindigende verbetering

  • We wonen regelmatig seminars bij van de beste op het gebied van zwangerschap en kindergeneeskunde om onze vaardigheden voortdurend aan te scherpen en onze kennis en begrip te ontwikkelen over hoe we het beste voor onze zwangere (en allerkleinste) praktijkleden kunnen zorgen.

 

 • Zachte en specifieke chiropractische zorg

  • Chiropractie is veilig en effectief om te ontvangen tijdens de zwangerschap, maar een zwangere vrouw heeft vaak meer geavanceerde en specifieke zorg nodig. Onze unieke stijl van chiropractie en geavanceerde training stelt ons in staat om de nodige correcties toe te passen om met jouw lichaam te werken tijdens de verschillende fasen van de zwangerschap.
  • Bij UMOYA hebben we ook speciale behandelbanken die kan worden aangepast aan de fysieke veranderingen die tijdens je zwangerschap zullen plaatsvinden – d.w.z. grotere buikomvang en verhoogde borstgevoeligheid.

 

Ontdek hoe we jou of je baby kunnen helpen

Aarzel niet om een vrijblijvend consult in onze praktijk te plannen, om jouw chiropractor te ontmoeten en om meer te horen over hoe je kunt profiteren van onze unieke stijl van chiropractie. We kijken ernaar uit je te verwelkomen in onze tribe!

 

Referenties:

 

Anrig, C. A., & Plaugher, G. (2011). Pediatric Chiropractic (Second, Re).

Borggren, C. L. (2007). Pregnancy and chiropractic: a narrative review of the literature. Journal of Chiropractic Medicine, 6(2), 70. https://doi.org/10.1016/J.JCME.2007.04.004

Casagrande, D., Gugala, Z., Clark, S. M., & Lindsey, R. W. (2015). Low Back Pain and Pelvic Girdle Pain in Pregnancy. Journal of the American Academy of Orthopaedic Surgeons23(9), 539–549. https://doi.org/10.5435/JAAOS-D-14-00248

Liddle, S. D., & Pennick, V. (2015). Interventions for preventing and treating low-back and pelvic pain during pregnancy. Cochrane Database of Systematic Reviews, 2015(9). https://doi.org/10.1002/14651858.CD001139.pub4

Verified by MonsterInsights
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close