Wat is de plankoefening en hoe doe je dat? [video]

Wat is de plankoefening en hoe doe je dat?

In de praktijk krijg ik vaak de vraag wat het beste type buikspieroefeningen is die men kan doen. Nou, er zijn een heleboel oefeningen die je zou kunnen doen, maar bij het afwegen van effectiviteit van een oefening en ondersteuning bij je dagelijkse functioneren, is er een belangrijk type oefening die ik aan bijna iedere praktijk lid aanbeveel.

De oefening is de plank. misschien ben je er bekend mee, maar het is de beste oefening om jouw buikspieren te trainen om je te ondersteunen bij jouw dagelijkse activiteiten.

Indien je niet bekend bent met de oefening, is de startpositie vanaf je knieën. Stel je een rechte lijn voor die van je hoofd door je ruggengraat naar je bekken en naar je knieën gaat. Om dit te doen, moet je de spieren rondom je ruggengraat, aan de voorkant, zijkanten en achterkant aanspannen.

Als dat te makkelijk is, dan zou je startpositie vanaf je tenen zijn. Stel je weereens voor dat er een rechte lijn loopt van je hoofd naar je bekken en nu naar je tenen. Blijf in deze positie. Pas op dat je niet met je bekken hangt of het te hoog opheft.

Variaties om het nog moeilijker te maken is om een ​​been naar de zijkant te bewegen dan het andere, of om vanuit de traditionele push-up positie, een voet naar voren te bewegen en dan de andere.

Men kan deze oefening ook vanaf de zijkant doen, om meer de schuine buikspieren aan te spannen – ook vanaf je knieën of je tenen. Ook hier is het belangrijk om je een rechte lijn voor te stellen tussen je hoofd, je bekken en knieën of tenen.

Probeer de verschillende posities iedere dag ten minste 30 seconden vast te houden. Als dat makkelijk is, begin dan elke week 15 seconden toe te voegen en bouw geleidelijk op tot 1 minuut, of anderhalve minuut.

Veel plezier!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close