De Fascinerende Rol van de Nervus Vagus in Gezondheid en Welzijn

De Fascinerende Rol van de Nervus Vagus in Gezondheid en Welzijn

De nervus vagus, een opmerkelijk onderdeel van ons zenuwstelsel, speelt een cruciale rol bij het behoud van onze algehele gezondheid en welzijn. Deze uitgebreide zenuw, afkomstig van de hersenstam, strekt zich uit door het hele lichaam en raakt verschillende organen en systemen aan.

De “zwerver”

De nervus vagus, vertaalt zich in de “zwervende zenuw”. Het heeft een indrukwekkende distributie en voorziet een breed scala aan organen van zenuwvezels:

1. Hart: het speelt een rol bij het verlagen van de hartslag en het reguleren van de hartfunctie, waardoor het cruciaal is voor het handhaven van een gezond hartritme, vooral in wat “hartslagvariabiliteit” wordt genoemd.

2. Longen: het neemt deel aan het reguleren van de ademhalingsfrequentie en het bevorderen van ontspanning van de luchtwegen, wat bijdraagt ​​aan een gezonde ademhaling.

3. Maag- en spijsverteringsstelsel: het zendt signalen naar de maag en darmen, bevordert de peristaltiek (spiercontracties) en reguleert de afgifte van spijsverteringsenzymen, die essentieel zijn voor een goede spijsvertering.

4. Lever: reguleert de afgifte van gal en bevordert een gezond metabolisme van vetten en koolhydraten.

5. Galblaas: het activeert de afgifte van gal voor de vertering van vetten.

6. Milt: Regulering van het immuunsysteem en de bloedsomloop.

 

75% van je parasympatische zenuwstelsel!

 

De nervus vagus heeft zowel sensorische (afferente) als motorische (efferente) functies, waardoor het een vitale communicator is tussen de hersenen en het lichaam. Een van de belangrijkste rollen is binnen het parasympathische zenuwstelsel, dat ons helpt rusten, verteren en herstellen. Wetenschappelijke studies hebben de diepgaande invloed van de nervus vagus op het verminderen van stress, het bevorderen van ontspanning en het ondersteunen van een optimale orgaanfunctie benadrukt. [1]

De optimale functie is vanaf de eerste dag belangrijk, omdat tijdens de ontwikkeling van de foetus en de kindertijd de nervus vagus van ongelooflijke betekenis is. Volgens de polyvagale theorie van Steven Porges is de nervus vagus nauw betrokken bij het tot stand brengen van gezonde sociale betrokkenheidspatronen en emotionele regulering. Het beïnvloedt vroege hechtingservaringen en vormt de basis voor gezonde relaties en emotioneel welzijn gedurende het hele leven.

 

Gezien de uitgebreide invloed op het lichaam, kunnen verschillende gezondheidsproblemen ontstaan ​​wanneer de nervus vagus disfunctie ervaart. Onderzoek wijst uit dat dysfunctie van de nervus vagus kan bijdragen aan onevenwichtigheden in de darm-hersen-as, die de spijsvertering, de stemming en de algehele immuunfunctie beïnvloeden. Ontsteking, die nauw verbonden is met veel chronische ziekten, kan ook worden beïnvloed door een dysfunctie van de nervus vagus. Het herkennen van de tekenen en symptomen die gepaard gaan met disfunctie van de nervus vagus is cruciaal voor vroegtijdige interventie en het zoeken naar passende zorg.

 

Hoe verhoudt dit zich tot Chiropractie en in het bijzonder Neuro-Functionele Verschuivingen?

Neurofunctionele verschuivingen in de wervelkolom, met name op de kruising tussen hoofd en nek, kunnen mogelijk de zenuwsignalering van de nervus vagus verstoren. Dit is het gebied waar de nervus vagus het hoofd (cranium) verlaat om zijn loop langs de nek naar de borst en de buik te beginnen. Bij UMOYA richt onze chiropractische zorg zich op het behoud van een gezonde wervelkolom door middel van zachte correcties, die kunnen helpen de algehele zenuwfunctie te herstellen. Specifiek voor de nervus vagus, gebruiken we bepaalde craniale correcties om ongewenste spanning of irritatie op de nervus vagus los te laten. Door te zorgen voor een goed functionerend zenuwstelsel, is ons doel bij UMOYA het ondersteunen van de algehele gezondheid en het verbeteren van het vermogen van het lichaam om te genezen en zichzelf te reguleren.

Vergeet niet dat investeren in jouw gezondheid een geschenk is dat je jezelf en jouw dierbaren geeft. Laten we samen bouwen aan een gezondere gemeenschap – één persoon en één goed functionerend zenuwstelsel tegelijk.

 

[1] Tracey, K. J. (2007). Physiology and immunology of the cholinergic antiinflammatory pathway. Journal of clinical investigation, 117(2), 289-296.

 

Verified by MonsterInsights
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close