Nekpijn: oorzaken, verzwarende factoren en wat je eraan kunt doen

Nekpijn: oorzaken, verzwarende factoren en wat te doen

Nekpijn, met of zonder klachten in één of beide armen, is een veel voorkomende klacht die we in de praktijk zien. Bij UMOYA Chiropractie is ons doel altijd om onderscheid te maken tussen oorzaken en factoren die de symptomen verergeren. Dit klinkt misschien eenvoudig, zelfs logisch, maar in de praktijk is dit niet zo eenvoudig. In het onderstaande artikel zal ik u een kort anatomisch overzicht van de nek geven, wat belangrijk is om te kunnen begrijpen hoe een verschuiving van “normaal” kan leiden tot verschillende secundaire aandoeningen zoals nekpijn, hoofdpijn en armpijn.

Nekpijn: een overzicht

Anatomie van de nek

De nek bestaat uit zeven botten, die wervels worden genoemd, gescheiden door tussenwervelschijven en verbonden door kleine gewrichten, die facetgewrichten worden genoemd. Tussen de wervels zijn kleine tunnels waar zenuwen naar buiten gaan naar de arm. Deze tunnels (foramen), hebben verschillende randen, elk met het potentieel om de zenuw die er doorheen gaat te irriteren of te beknellen. Ligamenten en spieren omringen de nek – de eerste biedt ondersteuning en stabiliteit, de tweede draagt ook bij aan ondersteuning en stabiliteit, maar belangrijker nog, controleert de beweging van de nek.

neck pain anatomie
Anatomie van de nek (afbeelding van: DrJanaOfficial)

Functie van de nek

De belangrijkste functie van de nek is om het hoofd te ondersteunen en ons in staat te stellen ons hoofd te oriënteren in relatie tot onze omgeving. Roept iemand uw naam? Als u voldoende beweging in uw nek heeft, kunt u uw hoofd draaien om te zoeken naar de persoon die u roept. Rijdt u in uw auto en wilt u van rijstrook wisselen? Dankzij de beweeglijkheid in uw nek zou u uw dode hoek moeten kunnen controleren. De nek zou een relatief makkelijke klus hebben gehad als de zware hoofd er niet bovenop was geweest. Het gemiddelde gewicht van het hoofd (dat zijn de hersenen, inclusief de schedel, de ogen, de tanden enz.) is ongeveer 4,5 tot 5 kg. Dat is het equivalent van een bowlingbal of een pompoen van gemiddelde grootte!

Positie van de nek

Als we kijken naar de plaatsing van de ene nekwervel op de andere, vormt deze geen rechte toren zoals wanneer we blokken op elkaar leggen. Als je er vanaf de zijkant naar kijkt, zie je normaal gesproken een C-vormige boog genaamd een “lordose”, waarbij de holte van de C-curve naar de achterkant van de nek wijst. Dit is de optimale, anatomische positionering van de nekwervels. Het is de meest efficiënte positie voor uw nek en de hoeveelheid stress op de ondersteunende structuren (tussenwervelschijf, facetgewrichten, spieren en ligamenten) wordt verminderd. Enige verschuiving van deze normale positionering is abnormaal en veroorzaakt verhoogde druk op de facetgewrichten en tussenwervelschijven en verhoogde spanning langs banden en nekspieren. U kunt gevolgen van deze verschuivingen beginnen te ervaren als stijfheid in uw nek, die in de loop van de jaren kan bijdragen aan nekpijn, hoofdpijn en zelfs armklachten.

Pijnveroorzakende structuren in de nek

Pijn is een onaangename sensatie en emotionele ervaring die verband houdt met weefselbeschadiging. Het is een bewust besef dat er ergens iets geïrriteerd of beschadigd is. In de nek zijn de meest voorkomende structuren die pijnsignalen produceren de facetgewrichten, scheurtjes in de tussenwervelschijf (de zogenoemde hernia), de zenuwen en spieren.

Nekpijn: de belangrijkste oorzaak

Als de positie van de nek goed is, zoals hierboven beschreven, bevinden de anatomische structuren zich in hun meest efficiënte positie, waardoor de ene wervel op de andere goed kan bewegen. Dit komt overeen met normale structuur, normale functie en geen symptomen. Voordat u symptomen ontwikkelt zoals nekstijfheid of zelfs pijn, moet er eerst een verschuiving plaatsvinden van de normale integratie tussen structuur en functie. Dit gebeurt meestal bij afwezigheid van symptomen, maar zet een reeks onjuiste bewegingspatronen aan de gang die uiteindelijk uitmondt in secundaire aandoeningen zoals nekstijfheid, pijn, hoofdpijn en zelfs armklachten.

Wat houdt je hoofd op je nek?

We zijn ons allemaal bewust van de vijf ‘speciale’ zintuigen: visie, gehoor, balans, smaak en geur. Maar er is een ander zintuig, soms beschreven als het “zesde zintuig” en het wordt proprioceptie genoemd: het “gevoel” van zelfbeweging en lichaamshouding. Het is van vitaal belang voor ons brein om te weten waar alle verschillende delen van ons lichaam zich bevinden. Zo helpt een ingewikkeld samenspel tussen onze ogen, evenwichtsorganen in onze oren en speciale receptoren (gelegen in spieren, ligamenten, de tussenwervelschijven en facetgewrichten van onze nek) ons om de juiste hoofdpositie te behouden. Ons brein is afhankelijk van deze informatie die het van het lichaam ontvangt (proprioceptie genoemd) om activiteiten zoals lichaamshouding en beweging te beheersen. Optimale positie en optimale beweging bieden de juiste informatie aan onze hersenen, wat een kenmerk is van Neuro-Functionele integratie. Een verschuiving van deze optimale opsitie en beweging resulteert in onjuiste informatie naar de hersenen. De hersenen sturen op zijn beurt verkeerde opdrachten uit op basis van foutieve informatie. Deze neurologische miscommunicatie, een Neuro-Functionele verschuiving genoemd, resulteert vaak in onjuiste bewegingspatronen en houdingsveranderingen, zoals het kantelen van het hoofd naar één kant of vaker, het naar voren verschuiven van het hoofd.

neuro-functionele integratie lichaamsbalans proprioceptie
Proprioceptie oftewel het “zesde zintuig” is belangrijk bij het creëren van lichaamsperceptie en lichaamsbalans

Wat verergert een neuro-functionele verschuiving?

Fysieke verzwarende factoren

Leest u dit op uw mobiele telefoon? Tablet? Dat is waarschijnlijk zo. Er is een studie gedaan om te kijken naar de veranderingen in druk op de nekstructuren met veranderingen in de positionering van hoofd / nek. Wetende dat de neutrale positie van de nek de meest efficiënte positie is, zoals het hoofd naar voren kantelt, ‘stijgt de druk in de nek naar 12,15 kg bij 15 graden, 18 kg bij 30 graden, 22 kg bij 45 graden en 27 kg bij 60 graden” [1]. Je hoofd / nek een of twee keer naar beneden buigen is geen probleem, maar volgens onderzoek van RescueTime, een app om het telefoongebruik te controleren, brengen mensen echter gemiddeld drie uur en 15 minuten per dag op hun telefoon door, en kijken ze gemiddeld 58 keer per dag naar hun apparaten! [2]. Activiteiten zoals veelvuldig telefoon- of tabletgebruik, langdurig zitten achter een computer of autorijden, kunnen bijdragen aan verschuivingen van de normale positie van de nek. Als u zich niet bewust bent van deze bijdragende factoren, of erger nog, het niet veranderen van dit gedrag als u zich eenmaal bewust bent van de gevolgen ervan, zal dit de kwaliteit van uw neurofunctionele integratie negatief blijven beïnvloeden.

neck pain aggravating factor
Een veel voorkomende verzwarende factor: smartphonegebruik

Emotionele verzwarende factoren

Denk niet dat alleen fysieke lichaamshoudingen een rol spelen. Heb je ooit schrik gehad? Wat is de instinctieve reactie? Om een verdedigingshouding aan te nemen, toch? Dat is een beschermend mechanisme van de hersenen om ons tegen gevaar te beschermen. Een film aan het kijken en er staat iets engs op het punt te gebeuren. Wat doe je? Nogmaals, je hebt de neiging terug te deinzen. Ook al ben je veilig thuis, de reactie is hetzelfde alsof het echt gebeurt. Onze hersenen zijn niet in staat om onderscheid te maken tussen fysieke of ingebeelde bedreigingen en reageren op dezelfde manier: terug te deinzen, je hoofd naar voren bewegen en je armen naar voren alsof je jezelf beschermt. Onze dagelijkse blootstelling aan verschillende emotionele stressoren is ook omhooggeschoten. Stress over examens, deadlines op het werk, zorgen over dierbaren dragen allemaal bij tot deze lichaamshouding.

neck pain aggravating factor emotional stress
Emotionele stress of angst is ook een verzwarende factor als het gaat om nekpijn

Deze verschuivingen in de stand van hoofd en nek hebben de neiging de druk op de structuren in de nek te verhogen. Het probleem voor ons is echter dat deze structuren niet meteen pijnsignalen produceren. Omdat het proces maanden en vaak jaren duurt, heeft ons lichaam de tijd om zich aan te passen en te compenseren, maar dit kan maar zo lang doorgaan. Uiteindelijk zal deze voortdurende belasting van de nek resulteren in secundaire aandoeningen, die meestal beginnen als nekstijfheid en zich ontwikkelen tot nekpijn, hoofdpijn en zelfs schouder- en armpijn.

 

Dus wat kun je eraan doen?

Begrijp dat het probleem altijd uit twee delen bestaat: het ene is je bewustzijn van de pijn (d.w.z. het symptoom) en het andere is de onderliggende verschuiving(en) die is opgetreden (d.w.z. de oorzaak). Wat is je doel? Onderdrukking van de pijn, of de onderliggende oorzaak/oorzaken aanpakken? Voor de eerste zijn er veel effectieve symptomatische behandelingen tot uw beschikking, van pijnstillers tot massages, oefeningen tot zelfs operaties. Om de oorzaak/oorzaken aan te pakken, vereist actieve deelname en investeren. Bewuster worden van je lichaam is een goed begin, en je omgeving kritisch beoordelen op mogelijke verzwarende factoren is een andere belangrijke factor. Ergonomie is nog een grote factor, maar zelfs het hebben van de beste bureaustoel en werkomgeving is geen oplossing voor gebrek aan beweging of onjuiste bewegingspatronen. Tijd, herhaling en toewijding is vaak nodig als je echt een verandering op lange termijn in je lichaam wilt aanbrengen.

Als het uw doel is om de oorzaak vast te stellen, dan zou u graag willen weten dat we bij UMOYA Chiropractie beginnen met te bepalen waar de onderliggende verschuivingen hebben plaatsgevonden. En hoewel dit onderwerp gaat over symptomen die betrekking hebben op één deel van de wervelkolom, moet men zich realiseren dat de wervelkolom in feite één hele eenheid is. Ja, het bestaat uit de nek, middenrug, lage rug en bekken, maar deze regio’s zijn geen afzonderlijke delen – ze maken deel uit van een hele structuur, waar het ene deel het andere beïnvloedt. Het mag daarom niet vreemd zijn om te bedenken dat je nekpijn misschien niet eens vanuit je nek komt…

 

[1] Hansraj, K. K. (2014). Assessment of stresses in the cervical spine caused by posture and position of the head. Surgical Technology International, 25, 277–279. Retrieved from http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25393825

[2] MacKay, J. (n.d.). Screen time stats: How your phone impacts your workday – RescueTime. Retrieved March 30, 2020, from https://blog.rescuetime.com/screen-time-stats-2018/

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close