Te-RUG naar school

Het einde van de lange zomervakantie is aangebroken en ouders en kinderen zijn volop bezig om zich voor te bereiden op het nieuwe schooljaar. In deze voorbereiding op het nieuwe leerjaar, wordt een belangrijk ding echter vaak over het hoofd gezien: de kwaliteit en pasvorm van de rugzak van je kind. Zware, niet goed passende en slecht ingepakte schoolrugzakken kunnen namelijk vaak leiden tot serieuze rugklachten door verschuivingen van de wervelkolom naarmate je kind groeit. Deze verschuivingen kunnen verschillende secundaire aandoeningen tot gevolg hebben, zoals nek- en hoofdpijn, schouder klachten, lage rug pijn, en zelfs klachten aan de benen. En de gevolgend van het ontwikkelen van lagerugpijn klachten alleen zijn al verreikend: het leidt tot de neiging om meer te gaan zitten en minder te bewegen, tot een vermindering van levenskwaliteit, en in zekere gevallen zelfs tot psychologische stress [1].

De gezondheid van de wervelkolom is cruciaal op elke leeftijd en zoiets zoals een zware rugzak kan spanning en ongemak aan de wervelkolom veroorzaken. Compensaties als gevolg van zware en onjuist gedragen rugzakken kunnen leiden tot een slechte houding, ongelijke schouders of een gekantelde bekken – allemaal indicaties van verschuivingen in de wervelkolom.

Als je je zorgen maakt over het gewicht en de draagwijze van de rugzak van je kind, volgen hier enkele tips bij het kiezen en dragen van een rugzak.

Waarop moet je letten bij een rugzak?

 1. Grootte doet er toe! Zorg ervoor dat de rugzak niet breder is dan hun borst en zich uitstrekt onder de holte van hun rug.
 2. Kies voor een rugzak met een gevormd frame aan de achterkant, dat na aanpassing goed op de rug past.
 3. Kies voor een rugzak gemaakt van een lichtgewicht materiaal zoals canvas, met twee gewatteerde schouderriemen voor draagcomfort.
 4. Zorg voor een rugzak met verstelbare taille- en borstriemen.
 5. Kies een rugzak met afzonderlijke compartimenten voor gemakkelijke verpakking en gewichtsverdeling.

Hoe dien je de rugzak op een veilige manier te dragen?

 1. Zorg ervoor dat het gewicht van de (ingepakte) rugzak niet meer is dan 10% van het gewicht van je kind is [2].
 2. Pak alleen essentiële zaken in (en laat al het overige thuis) om de belasting te verminderen. Gebruik indien aanwezig schoolkasten op school om spullen in te bewaren.
 3. Pak de zwaarste items het dichtst bij de wervelkolom en zorg ervoor dat alle ritsen helemaal dicht zijn gedaan.
 4. Zorg dat de onderkant van de rugzak in lijn ligt met de bovenkant van het bekken.
 5. Bevestig de borst- en de taille riemen (deze zijn er om een reden!)
 6. Gebruik altijd beide schouderriemen. Vertel je kind dat het niet stoer is om de rugzak met één riem te dragen!
 7. Draag de rugzak niet langer dan 30 minuten achter elkaar.

Bij UMOYA Chiropractic, als onderdeel van ons neurofunctioneel onderzoek, doen we een grondig houdingsonderzoek om verschuivingen van een normale lichamelijke houding te identificeren. Naarmate de wervelkolom zich ontwikkelt, is het belangrijk dat deze verschuivingen worden geïdentificeerd en gecorrigeerd – hoe eerder hoe beter. Aarzel niet om een afspraak te maken voor een neurofunctioneel onderzoek voor je kind om ervoor te zorgen dat ze het schooljaar beginnen met een goed hoofd op hun (gelijke) schouders!

[1] Gunzburg, R. et al., 1999. Low back pain in a population of school children. European spine journal : official publication of the European Spine Society, the European Spinal Deformity Society, and the European Section of the Cervical Spine Research Society, 8(6), pp.439–43. Available at: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10664300

[2] Chen, Y.-L. and Mu, Y.-C. (2018) ‘Effects of backpack load and position on body strains in male schoolchildren while walking’. doi: 10.1371/journal.pone.0193648.

Verified by MonsterInsights
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close